Amplifying your potential.

Is there a linear version of the color picker?

Node-based Shader Editor
7 posts • Page 1 of 1

Is there a linear version of the color picker?

Postby jake_from_bend » Tue Oct 23, 2018 7:17 pm

At our studio, all of our color math is done in linear and then we convert to sRGB at the end of the graph. Even our color textures are imported as linear. This makes it simple and cheap to do color blending, etc..

The problem i'm encountering is that there doesn't seem to be a linear color picker, so we have to either convert the picker to linear in the shader or use a float4 and manually enter the rgb values. Both of these options are inconvenient, but one of them literally makes the shader more expensive.

Is there something i'm doing wrong?

[img]color_picker_bug.JPG[/img]
Attachments
color_picker_bug.JPG
color_picker_bug.JPG (61.75 KiB) Viewed 47 times
jake_from_bend
 
Posts: 9
Joined: Tue Oct 23, 2018 6:50 pm

Re: Is there a linear version of the color picker?

Postby jake_from_bend » Tue Oct 23, 2018 7:22 pm

Follow-up question, what methods are the "Fast" and "Exact" gamma corrections using?
Is "fast" using a lookup table?
jake_from_bend
 
Posts: 9
Joined: Tue Oct 23, 2018 6:50 pm

Re: Is there a linear version of the color picker?

Postby Ricardo Teixeira » Thu Oct 25, 2018 11:07 am

jake_from_bend wrote:Follow-up question, what methods are the "Fast" and "Exact" gamma corrections using?
Is "fast" using a lookup table?


Hello,

This is not exactly my area of expertise but we do provide references in the official node page.

You can change the Picker by setting the HDR attribute, is this what you're looking for?

Image

Please do elaborate if not, I will pass your request along to our developers.

Thanks!
Sales & Customer Relations at Amplify Creations
Learn more about our offering: Amplify Creations Products
Amplify Shader Editor won the Asset Store Best Tool Award - Thank you for your support!
User avatar
Ricardo Teixeira
 
Posts: 924
Joined: Fri Aug 09, 2013 2:26 pm

Re: Is there a linear version of the color picker?

Postby jake_from_bend » Tue Nov 20, 2018 1:51 am

Sorry for the delayed response, Ricardo.
So after inspecting the actual shader code generated by ASE, it does in fact look like the color picker is sampled in linear. The preview inside ASE is just displaying it incorrectly.
jake_from_bend
 
Posts: 9
Joined: Tue Oct 23, 2018 6:50 pm

Re: Is there a linear version of the color picker?

Postby Amplify_Borba » Tue Nov 20, 2018 5:02 pm

Hello! Unfortunately, the preview of the nodes does not always display the most accurate data.

Nevertheless, I'll pass this information to the developer to see if there's anything that we can do on our side, thank you for letting us know.
Customer Relations at Amplify Creations
Learn more about our offering: Amplify Creations Products
Amplify Shader Editor won the Asset Store Best Tool Award - Thank you for your support!
User avatar
Amplify_Borba
 
Posts: 900
Joined: Mon Jul 24, 2017 9:50 am

Re: Is there a linear version of the color picker?

Postby jake_from_bend » Tue Nov 20, 2018 7:10 pm

It's certainly appreciated.
I imagine this would cause some confusion to a lot of shader artists, as the Color sampler is only in linear, but is displayed as sRGB. It turned out we were needlessly converting the color picker to linear before doing color math.
jake_from_bend
 
Posts: 9
Joined: Tue Oct 23, 2018 6:50 pm

Re: Is there a linear version of the color picker?

Postby Amplify_Borba » Wed Nov 21, 2018 10:08 am

That's completely understandable, we apologize for the inconvenience caused and will hopefully find a solution or workaround for this problem.
Customer Relations at Amplify Creations
Learn more about our offering: Amplify Creations Products
Amplify Shader Editor won the Asset Store Best Tool Award - Thank you for your support!
User avatar
Amplify_Borba
 
Posts: 900
Joined: Mon Jul 24, 2017 9:50 am


7 posts • Page 1 of 1

Return to Amplify Shader Editor

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests